Allt om planeten Jupiter

Jupiter är den femte planeten räknat från solen och känns igen på sina ringar som kretsar kring planeten. Det är utan tvekan den största planeten i vårt solsystem. Denna planet är unik eftersom det fortfarande är oklart om den faktiskt har en fast kärna eller ej. Massan för hela planeten är 2,5 gånger större än alla de andra planeterna tillsammans. Läs vidare för att lära dig allt om denna spännande planet.

Roliga fakta om Jupiter

Visste du att Jupiter är det fjärde starkast lysande objektet på himlen? Det är endast månen, solen och Venus som lyser starkare. Ibland kan även Mars lysa starkare men det är väldigt sällan. Man tror att Jupiter har bildats på samma sätt som de andra planeterna, alltså att planeten har bildats ur det gasmoln som blev efter att solen bildades.

Jupiter är den planet som roterar snabbast av samtliga planeter. Ett dygn på planeten Jupiter varar endast i 10 timmar. Därför är det väldigt enkelt att se Jupiter från Jorden även om du bara har ett teleskop som du kan köpa i vanliga butiker. Planeten består till största del av väte men har en kärna som är hetare än självaste solen. Dock har man aldrig kunnat lista ut exakt vad dess kärna består av.

De karakteristiska ringarna

Jupiter är kanske mest känd för sina ringar som kretsar runt planeten. Detta minns du kanske från skolan när man skulle göra alla planeter i solsystemet. Dock är Jupiters ringar betydligt mindre än planeten Saturnus som också har ringar som kretsar kring själva planeten. Även Uranus har ringar kring sin planet. Dock behöver du tillgång till ett väldigt stort teleskop om du ska kunna se Jupiters ringar från Jorden. Ringarna är mörka och består av fyra olika delar. Det kan dock finnas ytterligare en ring men man är inte riktigt säker.