Världens konstigare djur

Världen är full av konstiga men charmiga djur. Ibland kan man inte sluta häpna över alla märkliga former en del djurarter kan ha. Vi bestämde oss för att sätta ihop en egen liten topplista där vi går igenom de konstigaste djuren som finns. De brukar ha gemensamt att de är väldigt ovanliga. Läs vidare för att ta reda på mer om dessa underliga djur.

Bältdjuret

Bältdjuret lever endast i Centralamerika och är kanske mest känt för sitt lite konstiga och väldigt hårda skal. I Sverige är vi kanske mest vana att se dem i sagoböcker när vi läser för våra barn. De flesta arter har en förmåga att rulla ihop sig till en liten boll vilket fungerar som ett skydd mot eventuella fiender. Om man ska titta på deras närmaste släktingar så är det myrslokar och sengångare det rör sig om. Dessa arter är nästan lika märkliga som bältdjuret.

Narvalar

Narvalar finns endast i Norra Ishavet och kan bli så mycket som fem meter långa. Det som gör de både unika och lite märkliga är att hanarna har ett ”spjut” som kan bli hela tre meter. Detta är alltså inget djur som du vill stöta på när du är ute med båten. Detta spjut är faktiskt en huggtand vilket kan vara svårt att tro. Vissa av dem kan till och med ha två spjut, alltså huggtänder. Dessa används föga förvånande som vapen och för att fäktas med andra hanar innan det är dags för parning.

Blåsfiskar

Denna fisk har du säkerligen hört talas om någon gång förut. Den lever i varma vatten runt om på jorden och har förmågan att blåsa upp sig till en liten boll. Det gör den endast när den känner sig hotad av andra arter. I Japan anses den vara en delikatess men det är enbart utbildade kockar som får tillaga den eftersom den är mycket giftig.